IC dieta: Lidé se syndromem bolesti močového měchýře již vědí, že některé potraviny a nápoje mohou dráždit sliznice močového měchýře, a tím zvyšovat již tak mírnou bolest, kterou zažívají. Jak zjistíte, jaké složky způsobují, že se vaše příznaky zhoršují? S našimi tipy si můžete utřídit myšlenky a snáze zjistit, která jídla jsou pro vás vhodná a kterým je lepší se (na chvíli) vyhnout.
V první řadě, veďte si jídelní deník vaší IC diety, ve kterém kategorizujete potraviny, se kterými jste neměli problém a nezhoršili vaše stížnosti. Bude to dobrý pocit vidět, kolik toho vlastně můžete sníst, i když jste omezováni.
IC dieta: pravidelnost a sebekontrola
Nezapomeňte si promluvit se svým lékařem o potravinách a nápojích, které mohou ovlivnit účinky vaší léčby, léků a doplňků stravy.
Nebojte se jíst! Postupem času mohou pacienti s IC přidávat na svůj povolený seznam stále více potravin a když se symptomy zlepší, na příležitostný seznam se může přidat ještě více lahůdek ze seznamu zákazů.
Pokud se některý z vašich příznaků po konzumaci určitého jídla zhorší, okamžitě se vraťte k jedné z již povolených potravin, dokud vaše potíže zcela nezmizí.
Klíčem je dobrá kvalita
Vždy, když můžete, držte se čerstvých potravin a přísad ve své IC dietě. Zpracovaná jídla a polotovary často obsahují konzervační látky, barviva a zvýrazňovače chuti, které dráždí močový měchýř, takže BIO certifikované organické složky mohou být mnohem vhodnější ve stravě pacienta s IC.
Stejný produkt může být vyroben se zcela odlišnými přísadami a přídavky od různých výrobců, takže předtím, než něco vyloučíte ze svého jídelníčku, možná budete chtít vyzkoušet jeho alternativu od jiné značky, která může fungovat při IC dietě.
Potravinové alergie mohou být důležité i při IC dietě: alergická reakce na arašídy nebo kukuřici může také vyvolat reakci v močovém měchýři, čímž se alergická reakce znásobí. Pokud jste citliví na některé složky, vyhněte se jim, i když se jinak považují za relativně bezpečné ve vaší IC stravě.
(Interstitial Cystitis Association)